שאלות נוספות בעניין שכר טרחת מגשר

למה נקבע שכר המגשר לפי שעות?

על פי כללי האתיקה המקצועית של מקצוע הגישור מתומחר הליך הגישור על פי תעריף שעות גישור שהתקיימו בפועל, ומשולם בסוף כל פגישת גישור.

מטרת התקנות וכללי האתיקה להבטיח כי לא ייפגע בשום דרך הרצון החופשי של הצדדים, וכי בכל שלב שהוא יוכלו להפסיק את הגישור מכל סיבה שהיא. קביעת שכר גלובלי עלולה לגרום לשיקולים זרים להשפיע על ההתנהלות החופשית של הצדדים.  קיימות דוגמאות נוספות בהן הדין מתערב באופן קביעת שכר הטרחה, למשל בתביעות נזיקין, או על ידי קביעת המלצה על תעריף מומלץ או מקסימלי.

מגשרים הנכללים ברשימת בתי המשפט הנקבעת על פי תקנות הגישור, ואשר עומדים בקריטריונים הקבועים בהן,  מחויבים לחתום על התחייבות לפיה שכר הטרחה אשר יגבו לא יעלה על 400 ש״ח מכל צד.

 

אבל אם משלמים לפי שעות, הרי אי אפשר לדעת כמה זה יעלה בסוף!

אכן אי אפשר וכאמור גם לא רצוי לקבוע סכום מדויק מראש, אבל  אני יכולה להעריך, מניסיוני ומניסיון מגשרים ותיקים אחרים, סדרי גודל של עלות ההליך. גישור הוא הליך המותאם ומתנהל כל כולו בהתאם לצרכי הצדדים, לקצב האישי שלהם, ולמורכבות המחלוקות, ובמידה רבה תלוי ביכולת שלהם לנהל משא ומתן יעיל וממוקד.

למרות זאת, אסתכן ואומר, על פי הניסיון המצטבר שלי:

הליך גישור מהיר מאוד, כאשר המחלוקות מאוד ממוקדות, והצדדים בשלים לפרידה ולגירושין –   יכול להסתיים בכ-5 מפגשים בלבד,  כאשר כל מפגש ארכו כשעה וחצי עד שעתיים.

הליך גישור יכול להתארך בשל מספר רב של נושאים לדיון, מורכבות רגשית ומשפטית, חוסר יכולת הכרעה של הצדדים, צורך בייעוץ מקצועי – משפטי, כלכלי, או פסיכולוגי – ועיבוד התוצרים המתקבלים מן הגורמים המקצועיים.  במקרים קיצוניים ונדירים במיוחד, נרשמו גם גישורים שהגיעו ל-15 מפגשים.

 

אז איך אפשר לדעת אם המגשר לא מאריך ומושך ללא כל צורך, כי הרי הוא עובד לפי שעות….

הליך גישור הוא הליך המתבסס על אמון, בין הצדדים לבין עצמם ובין הצדדים למגשר. אם מסרתם למגשר את המפתחות לסודות הכי רגישים לכם בתחילת הדרך, ואתם לא סומכים על  השיקולים המקצועיים שלו ועל היושרה המקצועית שלו – אתם לא במקום הנכון, תחליפו מיד מגשר.

מעבר לשאלת האמון,  חשוב להדגיש, כי מחובתו של המגשר להיות קשוב לסיבת התמשכות ההליך, ובמקרה הצורך להכריז על סיום הגישור אם הוא מעריך כי אין סיכוי להסכם. זוהי חובתו המקצועית והאתית של המגשר.

 

אולי כבר עדיף לקחת עורך דין, שם לפחות ברור לי כמה אשלם?

ראשית, השאלה האם לבחור בהכרעה שיפוטית או בהליך גישור אינה רק שאלה של כסף, אלא של בחירת דרך ותפישת עולם. בדרך כלל, בעיקר בסכסוכי משפחה, רובנו מעדיפים לשמור על מערכת יחסים טובה, לטובת השיקום המלא של כל בני המשפחה, והליכים משפטיים מטבעם מסלימים ומעכירים אפשרות זו.

 

שנית, גם בהליך שיפוטי לא תמיד ברור מראש בכמה תסתכם העלות, ובוודאי שאין לדעת האם יניב את התועלת המצופה. קיימים סוגים רבים של הסכמי שכר טרחה עבור ייצוג משפטי, חלקם נוקבים  בסכום גלובלי, חלקם על פי שעות, וחלקם בנויים על פי מתווה שלבים כאשר כל שלב מוערך בסכום מסוים.

 

ושלישית- אין שום סתירה בין הליך גישור לבין ייעוץ משפטי. ייעוץ משפטי היה ויהיה חלק בלתי נפרד מכל משא ומתן, ופנייה לעורך דין אינה מייתרת גישור באופן אוטומטי, ממש כפי שגישור אינו בא במקום ייעוץ משפטי והחלטות מושכלות. תפקידו של עורך דין הוא, לפני הכל, לייעץ; ובמסגרת זו, לסייע בבחירת הדרך הטובה ביותר להשיג את המטרה. אתם ורק אתם, מכריעים איך לנהל את הסכסוך.

 

שתפו: