הורות משותפת

שאלות משפטיות >> הורות משותפת

הורות בצל פרידה

שינוי מקום מגורים – טובת הילד מול צרכי ההורים

"התביעה שבפני, כמו תביעות להגירה ותביעות להעתקת מקום מגורים בתוך המדינה, מעמידים את השופט הדן בתיק, בפני הכרעה קשה ומורכבת ובפני שלושה אינטרסים חשובים ועיקריים שלעיתים מתנגשים זה בזה: אינטרס הקטין מצד אחד, זכות ההורה המשמורן לקביעת מקום מגוריו וחייו מצד שני, וזכות ההורה שאינו משמורן לקשר רציף עם הקטין מצד שלישי.

לצורך המחשה ויזואלית הייתי משווה את האינטרסים הפועלים למשולש שווה שוקיים, אשר בסיסו (המשול לטובת הקטין) גדול משוקיו (המשולים לאינטרסים של האב והאם). בצד טובת הקטין, עומדת חירות המשמורן לקבוע את מקום מגוריו ואת המשך התפתחותו המקצועי, וכן עומדת זכותו של הלא משמורן ליהנות מיוצא חלציו. אלא שאת אלה (זכויות ההורים) יש להביא בחשבון מתוך מטרה לקבוע מהי טובת הילד באותו מקרה ולא כשיקול עצמאי"

״הורות הינה הקרבה והינה ויתור״

חירות התנועה, זכות השיקום, הזכות לקבוע גורל קטין – כל אלו זכויות הוריות; אלו מתגמדות למול טובתו של ד'. ….    

כאשר מביאים אנו, כהורים, ילדים לעולם, "מוותרים" אנו על זכויות רבות – נשללת מאיתנו פרטיות, חופש מסויים, שלווה מסויימת, וזוכים אנו בהנאות רבות; הויתור הינו מודע , כחלק מאחריותנו ההורית, יכולת השיקום, וניהול החיים לא נשללים אוטומטית, אלא שכפופים הם לטובת הקטין…

טובת קטינים הינה ערך עליון בשיטה. היא ערך עליון במוסר, וערך עליון במשפט הטבע. גורל הצאצאים וטובתם, הוא המבטיח המשך הקיום. הקריאה הבה לי בנים ואם אין מתה אנוכי, מטעימה כי קטינים העיקר, ולא חירות הפרט…

 איני יכול לקבל הגישה, כי חופש התנועה, וזכות שיקום ההורה, דוחקת טובת קטינים. הגישה לפיה יש להתיר מעבר/הגירה ורק אחר כך לשקול שיקולי משמורת וטובת קטינים, כמוה כהפיכת עיקרון על, ל"מושג שיש להתחשב בו". ברי כי קיימת קורלציה בין טובת המשמורן ובין טובת הקטין, אך לטעמי- סדר השיקולים הפוך.

הורות הינה הקרבה והינה ויתור. כאשר הורה נבחר לשמש משמורן, זוכה הוא בעולם ומלואו. ביכולתו ליהנות, מרבית הזמן- מזיו פני הילדים בשעות הבוקר, וממבט על עיניהם העצומות, בעת שנתם. בצד זכות זו, עומדת חובה – עול טיפול, והקרבה אינסופית, ובכללם החובה לפעול למען טובת הקטינים, גם במחיר הקידום האישי והחירות האישית.

 חובה זו של הקרבה, אינה מוטלת רק על משמורן, אלא על שני ההורים. על ההורה הלא משמורן, החובה לחלוק בנטל, ולקיים ההסדרים. משכך, כאשר לא מתקיימים הסדרים, ניתן וראוי להטיל סנקציות, לא רק לשם שיפוי אובדן חלוקת נטל הטיפול, אלא ובעיקר, כדי לפצות הפגיעה בציפיית הקטינים ובטובתם. קבלת המשמורת הנה זכיה ונטל; זכות וחובה

האם סיבת השינוי במקום המגורים רלוונטית?

עוד נקבע, כי הגם שע"פ הפסיקה אין רלוונטיות לשאלת הצידוק שבמעבר, הרי שיש בסיבת המעבר כדי ללמד כיצד אותו הורה תופס את טובת הילד בכלל וכיצד הוא תופס את חשיבות הקשר שבין הילד לבין ההורה השני בפרט ולכן ביהמ"ש סבור כי מבחינת שיקולי טובת הילד, חייבת להיעשות הבחנה בין מעבר שהוא נחוץ, כדוגמת מעבר לצורכי פרנסה/קידום מקצועי (כבענייננו), לבין מעבר שהוא בבחינת לא הכרחי, או שמטרתו להרחיק את הילד מההורה השני

מהי אפוטרופסות

האפוטרופסות, על כלל היבטיה, לרבות הרשות "להחזיק" בילדיהם הקטינים הצמודה לה, נתונה, אפוא, לשני ההורים, ומטבע הדברים, תבוא לכלל ביטוי מלא כל עוד ההורים מתגוררים ביחד, תחת אותה קורת גג, עם ילדיהם הקטינים, זולת אם נשללה או הוגבלה אפוטרופסותו של מי מהם בהוראת בית משפט

דילוג לתוכן